Criteria nieuwe nummers


 

MUZIEKCOMMISSIE

Criteria waaraan de nieuwe nummers worden getoetst

In februari heeft Ard een groot aantal criteria gedefinieerd, waaraan een lied moet voldoen om in ons repertoire te worden opgenomen:

1.     Het nummer moet wel hoorbaar zijn op een geluidsdrager of op internet zodat we het goed kunnen beoordelen. (stuur een link mee van YouTube)
2.     De taal kan een rol spelen bv.:  a het is een moeilijk zingbare taal b er zijn reeds veel repertoirenummers in die taal. (Dit geldt in mijn optiek niet voor Nederlands)
3.     Het liefst geen nummers die oorspronkelijk zijn gezongen door een zangeres omdat dit vaak problemen geeft met toonhoogte voor ons koor of teksten moeten worden omgezet naar man. Uitzondering kan zijn dat we ze uitvoeren met een zangeres. Het argument van toonsoort wordt nog nijpender als het origineel wordt gezongen door een duo van man-vrouw.
4.     De omvang van de melodie moet in geval van een solostuk goed door een man gezongen kunnen worden.
5.     Het kan zijn dat we een lied zoeken met een bepaalde functie in een repertoire bv. Een rustpunt of uitsmijter.
6.     Er moet een grote mate van herkenbaarheid in het repertoire zitten. Onbekend maakt onbemind geldt ook vaak in dit geval.
7.     Belangrijk!!  Er moeten meerdere nummers komen die in de smaak vallen van de publieke leeftijdscategorie 45 – 65 Dit geldt ook met name als wij jongere mannen willen interesseren voor ons koor. Het nummer Home is daarin wel het beste voorbeeld.
8.     Het repertoire moet het liefst veelzijdig en gevarieerd blijven. Men kan daarbij denken aan bv Klassiek – Populair (vb Parelvissers – Vrij als de wind)
9.  Veelzijdig in tempo is belangrijk zoals: Typische Ballads – snelle nummers (bv Ameland – Mexico)
10.  Veelzijdigheid in talen is ook belangrijk en geeft een beetje een internationaal tintje aan ons koor.
11.  De inschatting of iets muzikaal haalbaar is moet worden gedaan door de dirigent.
12.  Een belangrijk criterium is ook of er een goede begeleidingsband van te maken is. (Dit geldt bv bij volksmuziek met hele moeilijke tempo’s of instrumenten. We hebben bv de ervaring dat alle nummers die wij deden met doedelzakkers moesten worden aangepast)
13.  Indien het koor in meerderheid heeft aangegeven een bepaalde stijl niet mooi te vinden dan kan men daar ook meer rekening mee houden.
14.  De dirigent moet ivm beschikbare repetitietijd ongeveer inschatten hoeveel instudeertijd iets in beslag neemt. Indien dit buiten-proportioneel is dan niet aan beginnen.

Bij elk optreden zal een gedeelte van het repertoire bestaat uit niet-maritieme liederen. Deze zullen in een thema worden ondergebracht.